top of page

Satu puhuu totta


Satu puhuu totta - Sanamieli
Löydätkö oman lempisatukirjasi? Milloin luit sen viimeksi?

Mikä on sinun lempisatusi? Mitä satua sinulle oli lapsena luettava yhä uudestaan? Niin paljon, että kuulit äidin äänessä kyllästymisen ja osasit korjata, jos hän jätti lukematta yhden lauseen. Oletko miettinyt, kuka satuhahmo kuvaa sinua ja elämänasennettasi parhaiten?


Sadut eivät kuulu vain päiväkodin nukkumahuoneeseen, vaan ne voivat puhua myös aikuisille. Esimerkiksi Grimmin veljesten 1800-luvulla julkaisemat sadut ovat alunperin aikuisten toisilleen kertomia kansansatuja. Kirjoittajat siistivät pahimpia törkeyksiä ja suuntasivat sadut lapsille. Hannun ja Kertun tarina liikuttaa edelleen lapsia ja aikuisia ja Ruusunen ja Lumikki elävät yhä. Samalla vuosisadalla eläneen H.C. Andersenin luomat Ruma ankanpoikanen tai Keisarin uudet vaatteet ovat myös yhteisesti tuntemaamme perinnettä.


Satu ilahduttaa ja lohduttaa


”Sadun tehtävä on ilahduttaa, rohkaista ja lohduttaa”, sanoo satujen merkitystä tutkinut Hilkka Ylönen. Satuja voidaan lukea myös psykologisilla, psykoanalyyttisillä tai yhteiskunnallisilla silmälaseilla.


Sadun lukijan ei tarvitse onneksi tuntea teorioita, vaan hän voi asettua sadun suojiin omana itsenään. Satu auttaa saamaan kosketuksen omiin tunteisiin kuten iloon, suruun, pettymykseen, vihaan tai läheisyyden kokemukseen. Onnellinen loppu huojentaa, lukija saa huokaista syvään ja antaa hymyn nousta kasvoille.


Seuraavassa kerron viisi tapaa, joilla sadut voivat auttaa sinua omissa pohdinnoissasi. Olkoon käytössäsi nyt vaikkapa psykologiset ja kirjallisuusterapeuttiset silmälasit.


Viisi tapaa, joilla saat käyttöösi satujen viisauden


1. Lue satu ääneen ja keskustele sen kanssa kirjoittamalla. Voi kysellä, kyseenalaistaa, ehdottaa. Voit kirjoittaa tarinan uudestaan jonkun henkilön tai hahmon näkökulmasta. Voit käyttää minä- tai hän-muotoa. Lue teksti ääneen. Oivallatko jotain?


2. Lue lapsuuden lempisatusi ja pane merkille, mitä ajatuksia ja tunteita se herättää nyt. Kirjoita mietteet. Mitä se sai aikaan lapsuudessasi? Oivallatko jotain?


3. Mikä on tämän päivän lempisatusi? Miksi? Pohdi asiaa ja kirjoita.


4. Mikä satu tai satuhahmo ei houkuttele sinua? Kirjoita, mitä ajatuksia ja tunteita se herättää. Huomaatko yhteyksiä omaan elämääsi?


5. Kirjoita satu mielessäsi pyörivästä (kuormittavasta) aiheesta. Millainen sadun maailma ja hahmot kuvaavat sitä parhaiten? Anna tekstin syntyä, älä suunnittele tai rajoita. Satu saa olla yksinkertainen ja hyvä ja paha erottuvat selvästi. Anna ihmeiden tapahtua ja katso, millaiseen ratkaisuun satu päätyy. Lopuksi lue satu ääneen ja anna sille otsikko. Mitä oivallat?


Millaista viisautta sadut tarjoavat sinulle? Vai tuntuuko siltä, että ne eivät puhu sinulle mitään? Saat mieluusti kommentoida kirjoitusta alle.



Lähde: Hilkka Ylönen (2012) Lapsi ja sadun maailma. Teoksessa Grimmin sadut 1 Ruusunen. Suomentaneet ja toimittaneet Raija Jänicke ja Oili Suominen. Kustannusosakeyhtiö Tammi, Porvoo.

コメント


Uusimmat blogitekstit
Arkisto
Tunnisteet
Seuraa Sanamieltä
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page